Rustige wandelroutes in de Regio Arnhem
Wandelen is gelukkig een activiteit die altijd mag! Ga lekker naar buiten om een frisse neus te halen en de nodige vitamine D op te doen. Wandelingen maken in de natuur is dan ook ongekend populair. Niet zo gek, want wat is er nu fijner dan even je hoofd leeg te maken en te genieten van een ommetje door de groene regio Arnhem? Natuurlijk wil je wel graag wandelen op de plekken waar het niet te druk is. Daarom werken we samen met De Gelderlander om rustige alternatieven aan te bieden voor de bekende plekken en routes. De komende maanden gaan bekende Gelderlanders Margot Ribberink (voormalig weervrouw en klimaatdeskundige) en Ap Dijksterhuis (schrijver, spreker, hoogleraar en ondernemer) bij toerbeurt tien weken lang een rustige wandelroute in de regio Arnhem, het Rijk van Nijmegen en op de Veluwe wandelen. Wekelijks vertellen ze in een column over hun ervaringen en alles wat ze onderweg tegenkomen. Treed in de voetsporen van Margot en Ap, lees meer over de verborgen parels van de regio en vind moeiteloos alternatieven voor de bekende, maar enorm drukbezochte natuurgebieden zoals de Posbank.
Harsloërpad door Margot Ribberink
Even uitwaaien, bewegen, je gedachten verzetten in de natuur, zeker in deze tijd is dat voor veel mensen belangrijk. Maar het zal niemand ontgaan zijn, het is druk in de natuur. Speciaal voor de Gelderlander heeft Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen 10 wandelingen door onze mooie provincie uitgezocht die bijzonder de moeite waard zijn en waar het niet zo druk is. Margot Ribberink (weervrouw) en Ap Dijksterhuis (psycholoog), beiden verwoed wandelaar, liepen de routes en delen hun ervaringen.
Vogelparadijs in nieuwe natuur
Ik ga weer op pad, vandaag naar het gebied tussen Wageningen en Bennekom. Hoewel ik 27 jaar in Wageningen heb gewerkt (voor een weerbureau) ken ik dit niet als wandelgebied. In de beschrijving op de Klompenpad-app lees ik dat het startpunt op de kruising Zwartesteeg met de Dickenesweg is en dat ik kan parkeren in de berm, maar dat is geen fijne plek. Later zie ik dat je beter bij de uitkijktoren lang de Werftweg kunt parkeren.
Via een wandelpad tussen de op punt van uitlopen staande bomen en een fietspad passeer ik diverse boerderijen en een oude Duitse bunker. Via een plank over het prikkeldraad loop ik de wei in, langs een beekje met oranje gloed, ijzer! Plotseling herinner ik me van mijn veldwerk tijdens mijn biologiestudie in Nijmegen in de tachtiger jaren dat bij ijzerhoudend water het plantje Goudveil kan staan. Goudveil zie ik niet, maar wel de paarse dovenetel en het gele speenkruid. Op en top lente!
Ik loop weer met mijn wandelmaatje die op zijn telefoon een stappenteller heeft. Tot nu toe heb ik die niet gedownload, maar na zijn verhaal dat hij elke dag 10.000 stappen zet om fit te blijven en om zijn coronakilo’s kwijt te raken, wil ik ook weten hoeveel ik eigenlijk per dag loop. Via het weiland, waar ik de eerste lammetjes van dit jaar zie, komen we in de Binnenlandse Hooilanden. Het is nog niet zo lang geleden dat dit gebied van ruim 280 hectare werd ontwikkeld tot nieuw natuurgebied. Een deel van het gebied is aangewezen als Natura 2000-gebied, een netwerk van beschermde natuurgebieden in Europa. Om deze bijzondere natuur te behouden en te verbeteren is het onder andere nodig om het natuurgebied natter te maken en is vooral voor vogels een paradijs. Het broedseizoen is net begonnen en ik zie overal vogels. Hoewel ik veel plantjes herinner uit mijn studie, zijn vogels niet blijven hangen. Jaloers kijk ik naar een vogelaar die met zijn verrekijker naar een groepje vogels tuurt.
Ik steek de weg over en volg de route langs de oude trekvaart de Grift. Hoewel ik over een fietspad loop en ik af en toe even opzij moet stappen voor een paar vriendelijke fietsers, geniet ik van het groen en water met ook hier heel veel broedende vogels. Ik steek het water over en kom weer tussen de weilanden langs het voor mij bekende weerstation van de Wageningen Universiteit. Dagelijks kijk ik op mijn laptop naar de weergegevens die hier vandaan komen. Het weer is vandaag geen toppertje, daarom is het ook lekker rustig. De route loopt verder over Landgoed de Lieskamp met boomgaarden, hakbosjes en vijvers. Het laatste stukje gaat over de Nieuwesteeg en de Langesteeg, kaarsrechte wegen uit vroegere tijden, minder mooi dan de Hooilanden.
Ik kijk op de stappenteller en ben verbaasd hoe gemakkelijk het is om 10.000 stappen te zetten. Ik voel me niet alleen fit, maar ook blij. Blij van de nieuwe natuur die hier in de afgelopen jaren door vele mensen is gemaakt. Dat moeten we eigenlijk op veel meer plekken in Nederland doen.
Vorige columns - van Ap en Margot
Meer wandelinspiratie opdoen
Rondje Driel
Het Rondje Driel, in totaal 5 kilometer, komt door het rivierenlandschap en de uiterwaarden van de Rijn. Onderweg passeer je het indrukwekkende stuwencomplex, en kijk je op de dijken tegen de Veluwse stuwwal aan. Je ziet boomgaarden, wielen en oude steenfabrieken. Ook fijn om te weten: je wandelt grotendeels over geasfalteerde wegen en het start- en eindpunt is Café Zeldenrust.
Rustige ommetjes - in de Liemers
-
Rondje Horstenpark
Dit ommetje brengt je door het Horstenpark dat gelegen is tussen Westervoort en Duiven. Het park is mooi groen en er is ook genoeg te beleven voor kinderen. Deze wandeling is ideaal voor tijdens je lunchpauze of als je iets wilt leren over de directe omgeving van het park.
Bekijk wandelroute -
Autovrij wandelen in Didam
Deze wandeling loopt door het groene cultuurlandschap in de onbebouwde kom van Didam. De naam zegt het al, je komt onderweg weinig auto's tegen want deze wandelroute is vrijwel volledig onverhard.
Bekijk wandelroute -
Het Duivenpad - Basisroute
Tijdens deze wandeling leer je het stadje Duiven en omgeving op een andere manier kennen. Je wandelt langs diverse (historische) bezienswaardigheden en de route is ook toegankelijk voor mindervaliden of mensen in een rolstoel. De basisroute van het Duivenpad is onderdeel van een langere route (buitenroute).
Bekijk wandelroute
Rondje Valburg
Wandel 10 kilometer door het landelijke gebied rondom Valburg, landgoed De Mellard en het idyllische buurtschap Eimeren. Met het Rondje Valburg ontdek je het landelijke landschap tussen Elst en Slijk-Ewijk. Wie weet spot je er wel een blauwbilgordel! Je wandelt langs rivierduinen, een oude tabaksboerderij, de resten van een Romeinse tempel en door idyllische lanen. De interessante geschiedenis van het gebied wordt in twee rondjes gecombineerd.