Zichtbare herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog

De Slag om Arnhem, die in september 1944 aan de oevers van de Rijn werd uitgevochten, maakte deel uit van de Operatie Market Garden. Dat was de codenaam van een groot offensief, met als doel vanuit het al bevrijde België in één keer door te stoten naar Midden-Nederland en vervolgens af te buigen naar Duitsland. Veel steden en dorpen zijn deels verwoest, om daarna weer opgebouwd te worden. Wil je de Tweede Wereldoorlog herdenken? Ga dan eens langs bij een van de vele monumenten, belangrijke locaties, begraafplaatsen of musea. Hierbij een aantal tips waarbij je de sporen van de oorlog nog steeds terug kunt zien. 

John Frostbrug & verzetsmonument

Met stip op 1: de belangrijkste en meest bepalende locatie voor de slag om Arnhem. De John Frostbrug in Arnhem is de beroemde ‘Bridge Too Far’. Dit is de plaats waar de geallieerden in 1944 geprobeerd hebben de brug op de Duitsers te veroveren. De Duitse overmacht was echter te groot. Een groot deel van de oude binnenstad werd vernield. Na de slag moesten alle Arnhemmers op bevel van de Duitse overheid de stad verlaten en vervolgens werd Arnhem systematisch door het Duitse leger leeggeroofd. Het verzetsmonument op het Jacob Groenewoudplantsoen komt van de achtergevel van concertgebouw Musis. Het monument is ontworpen door Jouke Hoogland en de dichter Jos Pauw. De tekst ‘De meeste mensen zwijgen, een enkeling stelt een daad’ karakteriseert het verzet.

Meer informatie over dit deel van de Tweede Wereldoorlog vind je bij het informatiecentrum Airborne at the Bridge. Vanuit het informatiecentrum heb je zicht op de brug. 

Lees verder

Airborne Museum at Hartenstein

Beleef de Slag om Arnhem in het indrukkende en eigentijdse Airborne Museum at Hartenstein. Het museum is gevestigd in Villa Hartenstein, het hoofdkwartier van de Britten in september 1944. In de Airborne Experience treed je in de voetsporen van Britse parachutisten en sta je opeens tussen de felle gevechten in de Arnhemse straten van 1944. Doorloop stap voor stap de Slag om Arnhem, luister naar de aangrijpende verhalen van Britse, Duitse en Poolse militairen en maak kennis met burgers en hun bijzondere getuigenissen. 

Lees verder
Meer informatie

Hotel de Wereld

Wageningen is onlosmakelijk verbonden met de Tweede Wereldoorlog. In Wageningen werd op 5 mei 1945 de capitulatie getekend. Hotel de Wereld, waar deze historische gebeurtenis plaatsvond, is nog steeds een belangrijke trekpleister in de stad. In het hotel zelf kun je de Capitulatiezaal bekijken. Op het 5 mei plein ervoor vind je het Nationaal Bevrijdingsmonument. Jaarlijks op 4 en 5 mei is de stad een waardig toneel voor de herdenking en viering van onze vrijheid. Bezoek Wageningen ook eens op een van deze dagen en ervaar het warme bad dat de veteranen ten deel valt tijdens het beroemde defilé.

Lees verder
Meer info over Hotel de Wereld

Begraafplaatsen

Airborne War Cemetry

De Airborne War Cemetery is een militaire begraafplaats gelegen in Oosterbeek. Op dit ereveld liggen 1754 soldaten, piloten en mariniers begraven die in de periode september 1944 tot april 1945 sneuvelden. Meer informatie

Klein kerkhof in Tolkamer

Richting Tolkamer tref je de oorlogsgraven van zeven Britse vliegeniers. Gesneuveld in juni 1944. Toen was het luchtruim hier gevuld met Duitse nachtjagers en Britse bommenwerpers. Naar schatting vonden meer dan 6000 vliegtuigen hun einde in Nederland. Bij het kleine oorlogskerkhof tussen de Rijn en watersportgebied De Bijland ligt een Liberation Route luisterkei. Meer informatie

Monumenten

Luisterplekken van de Liberation Route

De Liberation Route is de route die de geallieerden in de laatste fase van de Tweede Wereld - oorlog aflegden tijdens hun bevrijding van het Europese vasteland. In de regio Arnhem vind je diverse luisterplekken, bezienswaardigheden en historische locaties die deze route markeren en van informatie voorzien. Op de luisterplekken kun je een verhaal beluisteren van de gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. 

Lees verder
Bekijk alle luisterplekken
Liberation Route, Wandelen, Lingewaard