De Poolse parachutisen Brigade bestond uit mannen die in het begin van de 2e wereldoorlog gevlucht waren uit Polen. Na vele omzwervingen kwam…
De Poolse parachutisen Brigade bestond uit mannen die in het begin van de 2e wereldoorlog gevlucht waren uit Polen. Na vele omzwervingen kwamen ze bijeen in het Verenigd Koninkrijk. De brigade werd daar gevormd en opgeleid om te helpen bij de bevrijding van Warschau. Toen bleek dat hun vaderland onder de invloedsfeer van Rusland kwam kon dat plan niet doorgaan. De brigade werd ingezet bij de slag om Arnhem. Oorspronkelijk zouden ze de brug vanaf de zuidzijde bezetten zodat ze samen met de Engelsen de brug konden veiligstellen. Door het slechte weer ging de dropping niet door en pas 3 dagen later werden ze gedropt bij het dorpje Driel. De brug in Arnhem was toen al heroverd door de Duitsers. Vanuit Driel zouden ze de Engelsen gaan ondersteunen die ingesloten waren in de perimeter in Oosterbeek. De Rijn bleek een niet te nemen obstakel zodat het enige haalbare doel was de Engelsen te evacueren. De Polen kregen (ten onrechte) de schuld van het mislukken van de slag.
Voor de inwoners van Driel waren de Polen hun bevrijders. Weliswaar moesten alle bewoners evacuren, maar dat was wel naar bevrijd gebied. Vanaf de landing van de Polen ontstond een intense band tussen de Polen en de inwoners van Driel. Cora Baltussen ('de moeder van de Polen') was daarbij de verbindende factor. Door de oprichting van de stichting Driel - Polen is die band alleen maar versterkt met als hoogtepunt de rehabilitatie van de Polen in 2006. Generaal Majoor Sosabowski kreeg postuum de orde van de bronzen leeuw, zijn brigade de militaire Willemsorde. Het bezoek van Koning Willem Alexander en prins Charles aan Driel onderstreepte de rehabilitatie. Bij de wandeltochten aan de noordzijde van de Rijn is een overtocht met het Drielse veer inbegrepen , in de RK kerk van Driel is de tentoonstelling "de Polen van Driel" te bezichtigen (dagelijks van 9.00 tot 17.00 uur)