Deze 6 dingen zijn typisch Arnhems
Een stoomcursus ‘Arnhem’ voor beginners. Leer de stad en zijn inwoners kennen aan de hand van 6 kenmerkende eigenschappen. Wat zien, doen en eten de Arnhemmers? Deze dingen zijn typisch Arnhems!
1. Lokaal lekkers
Het meest iconische stukje culinair erfgoed van Arnhem zijn de Arnhemse meisjes. Deze koekjes zijn bekend én geliefd tot ver buiten de stadsgrenzen. Zelfs de Amerikaanse tv-kok Martha Stewart deelde een recept voor deze ‘Dutch Sugar Cookies’ in haar serie Martha Bakes. Niet heel verrassend, want ze smaken heerlijk! De originele Arnhemse meisjes haalde je tot begin 2019 bij de originele bakker: Banketbakkerij van Asselt. Tegenwoordig kun je terecht bij Bakkerij Hilvers.
Een echte insidertip is het Arnhems grofje, een wit broodje met krenten en rozijnen dat je bij het Arnhems Bakkertje koopt. Daar maken ze het grofje al sinds de Tweede Wereldoorlog.
2. Groene stad
4. Creatieve hub
Het heeft zo zijn voordelen, een kunstacademie in de stad. Dat brengt leven in de brouwerij. Op straat kom je excentrieke types tegen en er zijn tal van culturele evenementen. Elke dag zie je creatieve makers werken in hun ateliers in het Modekwartier, en de echte fashionliefhebbers komen naar het Fashion + Design Festival Arnhem in juni. Maar ook voor liefhebbers van beeldende kunst, theater en dans is er veel te doen. Ken je bijvoorbeeld Hoogte80, Sonsbeek Theater Avenue en kunstmanifestatie SONSBEEK al?
Een echte insidertip: bekijk tijdens ArtEZ Finals het werk van eindexamenstudenten aan de kunstacademie. Dan ben je echt helemaal op de hoogte van de nieuwste modetrends, kunststromingen en creatieve ontwikkelingen!
5. Bus aan een touwtje
Voor Arnhemmers heel normaal, maar iedereen die voor het eerst de Rijnstad bezoekt vindt het een apart gezicht: de trolleybus. Het is dan ook het enige trolleybusnetwerk van de Benelux. Even dreigde de bus met bovenleiding te verdwijnen, maar in 2019 vierde de trolleybus zelfs zijn 70 jarig jubileum in Arnhem.
Wil je meer weten over dit bijzondere openbaar vervoersmiddel? Elke donderdag van 13:00 tot 17:00 uur kun je naar het gratis toegankelijke Trolley-Bus Museum.
6. Een brug te ver
Vier dagen in 1944 was de huidige John Frostbrug over de Rijn dé frontlinie in het gevecht tussen de geallieerden en de Duitsers. John Frost en zijn manschappen namen de brug in, maar konden uiteindelijk geen weerstand bieden tegen de Duitse overmacht. Arnhem bleek een brug te ver.
Dit stuk WOII geschiedenis, genaamd Operatie Market Garden, blijft belangrijk voor de stad. In het Airborne Museum at Hartenstein in Oosterbeek leer je meer over regio Arnhem tijdens de Tweede Wereldoorlog, net als in de gratis toegankelijke dependance Airborne at the Bridge pal naast de John Frostbrug.